Barn Conversion

This design and build, aluminium project took place on a barn that was being converted into a high specification residential dwelling.

Conservation and heritage was a prime consideration in the design along with meeting the clients expectation of achieving low ppm, high insulation values and reducing solar gain.

The project consisted of the design, manufacture and installation of a 135o glazed link between two originally separate buildings, a featured glass apex wall with bi-fold doors at ground level, scotia sash and frame windows that would provide a nostalgic appearance and a  front door frame and screen to accommodate  a 54mm oak door manufactured by a local joinery company.

Manufacturing and Installation Information

All frames, screens and doors were manufactured in house at our Newport factory

A thermally broken SPW600 feature frame aluminium profile system, supplied by Seniors Aluminium Systems Ltd. was used to manufacture the feature windows. These windows were then powder coat finished with a dual colour system that provided an olive green colour on the external face and a pure white colour on the inner face.

This resulted in frames that blended smoothly in externally with the original brick and timber building construction and an inner appearance that would allow a modern internal colour scheme and design to be evolved.

The angled glazed link incorporated an integrated Wendland Roofing System glass roof and Senior SPW600 aluminium frames, glazed with Pilkington Suncool 6040 to minimise internal solar gain and finished with a seamless aluminium rainwater goods manufactured by a local aluminium components company

The glass wall was created to provide full use of natural light to the inside whilst also achieving an individual property appearance. The bi-fold doors at ground floor enabled the outside and inside to meet and featured a purpose made low level drainage threshold, designed and manufactured by a local metal fabrication company, that finished flush with the floor levels either side of the doorway.

Apex screen was constructed using the Seniors 600 series frame and the bi-fold doors were manufactured using the SAS Pure ‘fold and slide’ system

Folded aluminium panels were manufactured and powder coated to match the door and frame colour and were used to enclose the steel building frame beneath.